< ---- Terug naar de voorpagina

Trainingsacteren

Al geruime tijd werkt Margreet met grote regelmaat als rollenspelactrice ter ondersteuning van trainingen. Haar specialiteit is de zorgsector. Margreet is zelf opgeleid als verpleegkundige en kent de taal van de zorg.

Levend oefenmateriaal

Een trainingsacteur is 'levend oefenmateriaal' die in een veilige setting de mogelijkheid biedt om uit te proberen en te oefenen op gesprekken, feedback en omgaan met lastige situaties.
Als trainingsactrice spiegel ik wat er met mij gebeurt als reactie op de actie van de deelnemer. Hier geef ik feedback op en samen met de trainer kijken we hoe de deelnemer de situatie vanuit zijn/haar eigen gedrag kan beïnvloeden en veranderen in een gewenste situatie.

Omdat een trainingsacteur het vermogen heeft de situatie zeer 'echt' te doen overkomen wordt er voor de deelnemer een optimaal klimaat geschapen om te leren door ervaren.
Met vaak blijvend resultaat.

Solo of samen

Naast het solo trainingsacteren is het ook mogelijk gebruik te maken van het zogenaamde regiemodel. Soms wil men graag in grotere groepen trainen of vind men het vervelend om voor de groep een rollenspel te doen met een acteur. Dan is het regiemodel een uitkomst.
Bij het regiemodel komen er twee acteurs die een casus uitspelen die zij van te voren hebben voorbereid. De casus gaat uiteraard helemaal over het onderwerp van de training.

De acteurs spelen eerst de ongewenste situatie uit en laten de casus flink uit de hand lopen.
Daarna spelen zij de casus opnieuw en nu is het aan de deelnemers om een van de twee acteurs te regisseren zodat wel het gewenste resultaat behaald wordt.

Het regiemodel vraagt van de deelnemers om zeer nauwkeurig te formuleren wat zij willen zeggen omdat de acteurs vaak letterlijk de tekst herhalen. De andere acteur spiegelt weer direct op de teksten en zo ziet men meteen wat het effect is als je in een gesprek de verkeerde afslag neemt.

Forumtheater

Forumtheater gaat iets verder dan het regiemodel. Bij Forumtheater wordt een voorstelling van ongeveer 20 minuten gespeeld. De voorstelling gaat vooral over dilemma's waar men binnen bedrijven en organisaties voor komt te staan. Tijdens de voorstelling spelen de acteurs scherp en met humor de dilemma's waar na de voorstelling over gesproken gaat worden met de zaal.

Een gespreksleider leidt na de voorstelling de discussie met de zaal en zal aan het publiek vragen om oplossingen voor de gespeelde dilemma's te geven.
Die oplossingen worden door de acteurs uitgespeeld en laten meteen het effect zien van de oplossing. Ook kan de gespreksleider vragen of men vanuit de zaal in de scène wil stappen om zelf de oplossing uit te proberen.

Forumtheater is een mooie manier om laagdrempelig het gesprek aan te gaan over dilemma's of vraagstukken binnen een bedrijf of organisatie. Met veel humor zorgt deze theatervorm voor een ervaring met blijvend effect.


< ---- Terug naar de voorpagina

Namaste Webdesign